Instagram

Sunday, July 10, 2011

Resepi Apam Polka Dot yang comel :)

hye semua..hujung minggu anda ok? saya tak ok..huhu
makanya,untuk menjadikan ia ok,mari update tentang makanan..teehehe
mesti semua sukakan warna warni kan? begitu juga saya..suka sangat benda benda yang colourful..comel je tengok..geram je..rase nak geget geget je..hehehe

kali ni saya mahu update tentang Apam Polka Dot pulak..
sebelum ni macarons kan..comel comel je sume.. :) pada sesiapa yang belum familiar lagi dengan kueh yang comey comey ni,meh nak tunjuk meh..comel sangat.. :)rasanya mcm kueh apam biasa je..cume ada inti pelbagai perisa dan ia berwarna warni plus comel :)





dah tengok? comel kan? comel kan? :)

meh nak bagi resepi pulak meh.. 

RESEPI APAM POLKA DOT
credit to : Anjung Norry 

     bahan bahan :

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus(boleh kurangkan sikit sebab ni manis sikit)
150gm susu segar
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
Filling secukupnya 
Pewarna 

cara cara :

  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana. Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah/mekar. Balut tudung periuk dengan kain bersih untuk mengelakkan air wap kukusan menitis jatuh ke atas apam dan menyebabkan apam tidak cantik.

kalau rase payah nak paham,tengok jela resepi bergambar kat bawah ni haa..
selamat mencuba.. :)

credit to : Teratak Dhia 

 gambar lain ehsan dari pihak pakcik Google..sekian,terima kasih..

:)

8 comments:

Syamimi Nazifa said...

wahh , sdp2 :)

Cik Nui said...

rs macam nk try jeeee

Asya Zain said...

@Cik Nui:

tryla buad..nanti bg asya sket..hehehheee

Asya Zain said...

@Syamimi Nazifa:

suke kan warne warni..teehehehee

Anonymous said...

mntk share :)

Anonymous said...

comelnyer=)

CikNana said...

comelnya..

cardbymyan said...

hai

kalau cari idea DIY yg murah & super cute boleh visit blog/ig kami
ada paperbag, sticker, tag & card :)

tq tuan tanah

Our blogshop, cardbymyan.blogspot.com click >>CARDBYMYAN or instagram kami @begkertas. click >>@begkertas


tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...