Instagram

Monday, May 2, 2011

Resepi Macaron Malaysia..jom cuba jom :)

hai kawan kawan! 
*skema*

arini mau update tentang makanan comel je..
korang mesti cepat tertarik juga pada bahan yang berwarna warni bukan? 
mari kita berperasaan seperti kanak kanak riang..riang ye..bukan terencat..
sile bertepuk tampar dengan kawan sebelah menyebelah sambil melihat gambar..

ini namanya MACARON MALAYSIA :)


comel bukan? sile angguk


wahhhhh! macam macam perise..OMG! 

ni lagi ! cokelat flavour :)


seeeee..ini yang membuatkan nafsu makan ni membuak buak ni! ahahaahaa

oh ye..ini MACARON ye..bukan MACARONI tahuk?

RESEPI MACARON MALAYSIA :) 

Bahan bahan :

35g telur putih (biarkan 12 jam pada suhu bilik)
40g serbuk badam
65g gula icing
15g  gula caster
Secubit cream of tar tar 
Pewarna (optional)


cara penyediaan :


1. Ayak gula icing dan serbuk badam bersama. Ketepikan.

2. Masukkan cream of tar tar dalam telur dan kacau sekejap dengan whisk tangan. 
Biarkan selama 1 minit.

3. Kemudian mula pukul telur dengan speed 1 sehingga menjadi seperti buih sabun halus.

4. Pada peringkat ini, mula masukkan gula caster sedikit2 (3 kali masuk).

5. Selepas selesai masukkan gula caster, naikkan kepada speed tinggi. Pukul telur sehingga terhasilnya bentuk hard beak pada pemukul mixer dan telur pada mangkuk tidak jatuh apabila mangkuk diterbalikkan.

6. Masukkan pewarna dan guna speed 1 untuk sebatikan.

7. Campurkan mixture gula dan badam ke dalam telur secara berperingkat (4 kali masuk).Kacau secara perlahan dengan rima pusaran. Kacau sehingga mendapat adunan seperti kelikatan adunan kek. Proses mengacau ini dipanggil Macarronage.

8. Paipkan adunan pada talam berlapik kertas kek. Saiz bulatan 3.5 cm,boleh dapat 7-8 biji macaron.




9. Biarkan kering 40-45 mint.

10. Selepas 30 minit dari masa pengeringan, mula buka oven dan bakar pada suhu 150 celsius selama 10 minit-15minit (masa pembakaran mungkin berbeza krn sebenarnya bergantung kepada model oven).  

11. Biarkan macaron sejuk dan baru asingkan daripada talam. Kalau tidak pecah nanti. Ok sedia untuk dihiaskan dengan filling kegemaran.



haaaa...dah siap..comel x? :)


asya cume share resepi je..bagi korang korang yg suke sangat nak try la kan,leh la cube cube resepi ni..pastu share share la lagi.. xsalah kan kongsi kongsi ilmu ? :)

kalau ada sesiapa mahu tempah kek comel comel,cupcakes yang gempak gempak,macaron yg cun cun lehla tempah kat sini..sure puas hati :)


kOrang penah tak buat health personality ?

kalau belom,mehla cube kat sini..

untung kan dapat tahu tahap kesihatan korang? jomla try..gud luck :)

33 comments:

redzwanie redzmann said...

macaron nie mmg sdp...
x manis cgt but nice!
ske2...buat la byk2..bagi wanie skit eh..hehehhe

Asya Zain said...

@redzwanie redzmann:

hehehhe...insyaallah..nanti asya wat kenduri macaron ek..ahahahahha :P

redzwanie redzmann said...

hehhhe...kenduri macaron yer...?
cm bestt!hehehehe

islalala said...

mntk izin kopi recipe. hopefuli kali ni jd ler mekerun saye. kalo tak, asik jd rekun je

Asya Zain said...

@islalala:

jadik rekun pon oke gak..comey jek..hahhahaa

Asya Zain said...

@redzwanie redzmann:

hehhehee..best2..pokai den..hahahahaa

mizzkechique said...

salam...mintak izin nak share dalam blog saya... =)

Asya Zain said...

wslm..

ok,share la.. :)

bayah said...

salam..cmane nk wat cream dye ek?

Anonymous said...

manis x? coz saya penah bt tp.. manis sangat

Mis iQa (^_^) said...

camne nak wat inti nya tu?

cahaya anis said...

sy nk mntk share :)

Anonymous said...

berapa rm?

Anonymous said...

nak tnya..u guna pewarna jnis serbuk atau liquid?

syeira_eira said...

salam.,.nak tye nie.,.erm.,.knape tlur uw kna biarkan 12 jam pada suhu bilik???

mish anna said...

thx for sharing..sharing is caring..caring is loving~~ <3

Anonymous said...

Nak tanye...pewarne tok macaron tu pakai pewarne ape ek...

Lokyee (: said...

Oh my gosh ! ♥

ayunalisa said...

comel nye macaron ni...

@@ follow u sis..

Anonymous said...

huhu..wat xjd..adakah sebab sala step mase masuk bhn2?huhu..

MatahatyCikMentega said...

teringin nak cube! sgt comel..

eyza said...

teringin nk tray wt...tpy tkot x jdy...

Anonymous said...

salam.. nak mintak copy resepi ni.. thanx for share.. :)

nashitadashim said...

filling apa yang sesuai untuk macaron ni ?

Anonymous said...

terima kasih. saya nak share untuk anak yang mengandung. tq pn empunya resepi

ثابراني حجازي said...

mohon copy rsepi

Anonymous said...

salam..sy nk tnya yang untuk filling dia ada resepi x?? or filling boleh guna jem jer???

gerzzblg@gmail.com said...

. slm . nsib baek ade rsepi macaron niy . lgyp0n mk cye mmng nk wat , wat apm d0t2 x lps . . hekhekxx . . insyaallah , kte0wg akn cbe wat macar0n yg t'baek f0r malaysia ! hekhekxx . . :D

Kak yon said...

cantiknya berwarna warni..pastinya sedap!
nak share resepi bole?

Noorulaz said...

Assalamualaikum,

Saya ada menjual Macarons Silicone Sheet dari Germany. Lawati page saya untuk senarai barang dan harga. Terima kasih.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.216893275114103.54014.197644460372318&type=1

Hafiz_7 said...

Salam . Mcm mane nak order. Price?

Anonymous said...

nmpk mcm sedap..insyallah,I would make it..no pon dh nk dekat Raye..

cardbymyan said...

hai

kalau cari idea DIY yg murah & super cute boleh visit blog/ig kami
ada paperbag, sticker, tag & card :)

tq tuan tanah

Our blogshop, cardbymyan.blogspot.com click >>CARDBYMYAN or instagram kami @begkertas. click >>@begkertas


tq :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...